8 juli 2021

Ik kan niet groener als ik rood sta

Voor het eerst mocht ik de algemene beschouwingen doen in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Voorzitter, Ik kan niet groener als ik rood sta.

Mijn voorganger Egbert de Vries vroeg bij de beschouwingen in 2020 aandacht voor de klimaatcrisis, ten tijde van alle andere crisissen die ons waterschap getroffen hebben. Daar is nu nog de crisis van de digitalisering bij gekomen. Al die crisissen kosten geld. Maar ja, ik kan niet groener als ik rood sta.

We moeten dus zeer goed op onze centen passen. Om Wibaut te parafraseren: je kunt je euro maar één keer uitgeven.

Alleen de kosten voor ons uit schuiven is ook geen oplossing. Dat maakt het alleen maar duurder. Bovendien betekent het dat we onze kinderen opzadelen met die kosten.

In het geval van de milieu- en klimaatinvesteringen geldt bovendien dat als we die niet nu doen, de schade straks onherstelbaar is. De kost gaat hier niet alleen voor de baat uit. Het zijn kosten die we maken om te overleven.

Alleen, voorzitter, ik kan toch niet groener als ik rood sta.

Met een vooruitziende blik heeft u, leden van het Algemeen Bestuur, daarom het akkoord Waterbetrokken opgesteld. Daarin heeft u de kosten en de baten zorgvuldig afgewogen. Er staan grote maar noodzakelijke ambities in op het gebied van milieu en klimaat. U heeft bovendien heldere regels voor de uitgaven en inkomsten opgesteld. Wij moeten onze tarieven zo laag mogelijk houden.

Want ook onze inwoners, bedrijven en boeren kunnen niet groener doen als er geen geld is. Bedrijven en boeren hebben minder ruimte om groene investeringen te doen als wij ze afromen. De aanslag van Waternet is voor veel van onze kiezers een rib uit hun lijf. Voor dat bedrag kan een gezin voortaan biologisch zijn boodschappen doen. De PvdA waardeert het dan ook zeer dat u allen weer steun gaf voor sociaal incasseren.

Om de meervoudige crisis het hoofd te bieden, zullen wij waarschijnlijk niet ontkomen aan de stijging van de tarieven die we met elkaar hebben afgesproken. Ik heb mijn in de Commissie bespreking verbaasd over het gratis bier dat er werd uitgedeeld. Schoon en veilig water is geen gratis bier.  Als wij de tarieven alleen laten stijgen met de inflatie is er simpelweg te weinig geld voor de digitale infrastructuur, te weinig geld om de inwoners te betrekken en te weinig geld voor het milieu. Voorzitter, we kunnen niet groener…

Wij weten allen dat het ijs dun is waarop wij als waterschap staan. Hoe dun is soms moeilijk te bepalen omdat een blik onder de motorkap vaak nog ontbreekt. Ik vraag iedere fractie die voorstellen voor de begroting doet om daarbij ook aan het DB te vragen wat dat onder de motorkap betekent. Wat kost dat onderzoek? Wat kost het inhuren van die expert?

Voorzitter, wij moeten groener. Het zorgen voor schoon water hoort tot onze kerntaken. De Partij van de Arbeid maakt zich zorgen dat wij de Europese richtlijnen voor schoon water, de KRW, niet halen. Hoe gaan wij zorgen dat we met de beperkte middelen toch de KRW halen? Wat zijn de verwachte kosten die we nu en in de toekomst gaan maken voor schoon water?

Schoonwater dat we nodig hebben voor onzer drinkwatervoorziening, voor het tegen gaan van verdroging, voor onze boeren en bedrijven, voor onze biodiversiteit.

Schoon water waarin onze inwoners veilig kunnen zwemmen. Zwemmen in open water is een groene manier van ontspannen die je ook kunt doen als je rood staat.