29 december 2023

Waterkwaliteit van de Rijn (en in het algemeen) niet op pijl

PvdA wil beginnen met te zeggen dat lijkt alsof we nog niks doen en alleen maar praten. We weten wel dat dit niet zo is maar we hebben nog geen evaluatie en effectmetingen, alleen maar voorstellen.

Een zorgelijk bericht over de kwaliteit van de Rijn verscheen 3 september, van onder andere hoogleraar chemische stressecologie aan de Wageningen Universiteit,  Paul van den Brink. De waterkwaliteit van de Rijn is verslechterd, en daar zijn we voor groot deel van afhankelijk.

Strengere lozingsvergunningen voor de industrie en voorkomen van medicijnresten in het oppervlakteater moet de verslechtering terugdringen. Als we dit neerzetten naast het maatregelenpakket baart het gebrek aan inzicht ons zorgen.

Het gaat om de vraag: “doen wij genoeg en doen wij de goede dingen”. Wij moeten ons nu primair richten op onze eigen taken. Doorvoeren van aanpassingen in de Waterschapsverordening moeten we al bespreken voor de zomer van 2024. Om er alles aan gedaan te hebben zouden we opnieuw naar verleende vergunningen moeten kijken. De KRW is helder en streng. Overheden zaten gewoon te slapenen nog steeds worden uitwegen verzonnen, omdat we gewoon heel veel willen.

Het verzoek om bovenop de reeds eerder besproken €80 miljoen nog een keer €10 miljoen beschikbaar te stellen als B-krediet steunen wij niet. In de uitleg staat dat in 2024 €2 miljoen exploitatie beschikbaar komt om gemeenten die graag willen een steuntje in de rug te geven. Een bedrag van 2 miljoen! dat steuntje wil iedereen wel. En wat hebben we dan? Een stukje papier. We zijn nu ook al in staat kennis te delen. Bovendien heeft het AB eind 2022 al ingestemd het benutten van de ruimte van 6 x € 1,9 miljoen in de meerjarenbegroting voor de financiering van de menskracht om op planvorming en het komen tot convenanten met gemeenten in te zetten/ Dit zat dus al in het kredietvoorstel. Daar was al over besloten, we zien niet in waarom dat nu de plus is. De plus zit wellicht elders en kunnen we later over besluiten indien nodig blijkt.

Het waterschap zit niet ruim in zijn jasje, de inwoners betalen de rekening, laten wij eerst onze eigen dingen goed regelen.

Het voorstel om flexibiliteit te creëren binnen een KRW programma steunen wij, maar dat vraagt ook doorzettingskracht, als iets niet werkt moeten we stoppen. De gekozen vorm voor een gemaximaliseerd B-krediet steunen wij, wel met de ingebouwde bespreek-en controle momenten. Ons verzoek is echter om de rapportage grote projecten wat betreft dit KRW hoofdstuk niet te bespreken als aanhangsel bij de financiële stukken in de commissie Financiën, maar (ook) op inhoud in de commissie Waterkwaliteit.