4 oktober 2015

Waterschap AGV deelt zorg van PvdA over gevolgen festivals voor drainage van parken

Wat gebeurt er met de bodem in de Amsterdamse parken als daar duizenden mensen op staan te dansen? Kan de drassige ondergrond al die festivals wel aan? Aan wie kun je dit beter vragen dan aan de experts van ons waterschap? De PvdA heeft deze vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur (DB). We hebben een duidelijk en ook wel genuanceerd antwoord gekregen.
Het massaal springen en dansen in parken heeft vooral gevolgen voor het bodemoppervlak (de bodemplaat). Die zal hierdoor verharden. Regenwater kan niet meer wegzijgen en er ontstaat wateroverlast. Om dit te voorkomen is in sommige parken, zoals bij stadspark Nieuw West, voor een beschermende laag aangebracht met zogenoemd gefundeerd gras toegepast. Ook het gazon bij de Westergasfabriek en het Museumplein zijn nu vrij robuust. Een groter probleem vormen de oudere 19e en begin 20e eeuwse parken. Die zijn juist op plekken aangelegd die laag liggen, een ongunstige bodemopbouw hebben en veel bomen. Die combinatie maakt dat ze gevoeliger zijn voor plaatvorming en de schade vaak groter is.

Uit antwoord van het DB blijkt dat het Waterschap AGV de zorg van de PvdA zeker deelt. Het DB van het Waterschap beseft dat grootschalige evenementen horen bij Amsterdam en een onderdeel zijn van de stedelijke cultuur. Ze mogen echter nooit leiden tot permanente of langdurige schade aan de waterhuishouding van parken. Zeker ook omdat de parken een belangrijke rol spelen als het gaat om het voorkomen van wateroverlast in de stad. Het DB van het Waterschap benadrukt het belang van de sponswerking van parken. Grootschalige evenementen mogen de kwaliteit van bodem en de waterhuishouding van parken niet nadelig beïnvloeden. Dit kan bij voorkeur door robuuste maatregelen te treffen, maar ook door het waterschap de schade te laten herstellen.
Zie ook het artikel in Het Parool van zaterdag 3 oktober ‘Rustig dansen, anders gaan de parken eraan’, van Patrick Meershoek.