Sterke dijken, droge voeten schoon water, dat zijn de klassieke taken van het waterschap. De overstromingen in Valkenburg vorig jaar maken duidelijk dat de klimaatverandering met zijn enorme hoosbuien deze taken ook duidelijk beïnvloedt. Alert zijn en verbeteren blijven hier het parool.
Het waterschap staat echter ook hoog aan de lat om een bijdrage te leveren aan de energie- en klimaattransitie en de biodiversiteit. En de circulaire economie, niet te vergeten. Dat levert veel vragen op en er moet veel onderzoek gedaan worden.
Zeer recent werd zichtbaar dat het waterschap meetgegevens kon leveren uit het rioolwater waaruit opgemaakt kon worden wat de ernst van de coronabesmettingen was of zou worden.
Over het onderzoek dat het waterschap op tal van gebieden doet, verschijnt elk jaar een jaarplan en een jaarverslag met vermelding van resultaten.
(zie Linkedin-pagina: Waternet innovatie)Niet alleen de projecten die worden beschreven zijn interessant maar ook de vragen die aan het onderzoek voorafgaan. Hier en daar wat vakjargon moet je even op de koop toenemen….
Zo gaat een programma over het temmen van de brakke kwel in de Horstermeerpolder, die ten zuiden van de Ankeveense Plassen ligt. Brak grondwater en zoet water kwelt omhoog en levert zout polderwater op. Helemaal fout voor de landbouw, maar ook voor het omliggende watergebied en de Vecht. Er worden nu putten geboord tot 225 meter diep met de bedoeling om het water via onze rioolzuiveringsinstallatie op te halen en te zuiveren. Dit jaar start de proef.
In de Sloterplas loopt een project voor de winning van thermische energie uit oppervlakte water (TEO). Het project probeert zicht te krijgen op de vraag hoe grootschalig de winning van energie uit oppervlaktewater gedaan kan worden. AGV onderzoekt dus de stadsplas, waterschap Rijnland doet dat in een boezemkanaal en waterschap Hollands Noorderkwartier doet dat onderzoek vanuit een poldersloot. De gegevens die dit oplevert worden onderling vergeleken en geanalyseerd.
U weet wellicht dat we achter de dijken een beetje wegzakken in de veengebieden. De gevreesde bodemdaling inderdaad. Wat daar tegen te ondernemen? Afremmen, maar hoe?
De bodem klinkt in en er komen ook broeikasgassen vrij. Lees op blz. 23 en 24 eens hoeveel onderzoeksvragen dat oplevert en welke dat zijn .Een stuk of twintig zeker! Antwoorden moet gevonden zijn in 2025 ,daarna de acties.
Dit zijn maar enkele voorbeelden.
Duidelijk is ook dat er hard gewerkt wordt en veel onderzocht moet worden om de doelstellingen van de Parijse akkoorden te realiseren.
Het Waterschap AGV met de PvdA in het Dagelijks Bestuur werkt er ook met hart en ziel aan.
Alles voor een veilige en gezonde toekomst.
Het is zeer de moeite waard en noodzakelijk.