Zeg maar “ja” tegen het waterschap

21 februari 2021

Eind december ging ik even bij een vriend langs die mij direct meldde dat Sharon Dijksma een opvolger had. De naam wist hij niet meer, maar de Parool-app gaf aan dat het Egbert de Vries was geworden. TOP natuurlijk. Egbert was lijsttrekker bij de waterschapsverkiezingen 2019 en ik stond als nummer 5 op de kieslijst. We kwamen toen enkele honderden stemmen te kort voor 5 zetels maar werden na de VVD de grootste fractie in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV).

Meteen een beetje euforisch. Even later op de fiets realiseerde ik me dat een vervanging af zou hangen van Soraya die  destijds veel voorkeursstemmen had gekregen. Toen een beetje minder euforisch! Uiteindelijk zag zij af van de mogelijke vervanging  en nu ligt voor mij een benoeming op 11 februari a.s. in het verschiet. Hoewel ik op dit moment nog deel uit maak van de Stadsdeelcommissie Amsterdam Oost en dat werk met veel plezier doe (ondanks het feit dat ik met het huidige stelsel niets heb, als overtuigd voorstander van decentraal bestuur), viel het mij niet moeilijk de keuze voor het waterschap te maken.

Van 2008-2014 heb ik deel uitgemaakt van het waterschap Schieland –Krimpenerwaard in Rotterdam. Die ervaring  was ook de reden om mij in Amsterdam opnieuw kandidaat te stellen. Waterschappen hebben niet alleen een rijke historie, die ik waardeer, maar hebben door Thorbecke een belangrijke bestuurlijk positie gekregen die vooral in het buitenland bijzonder hoog gewaardeerd wordt. Het is een heel doelgerichte organisatie die niet alleen zorgt voor stevige dijken en droge voeten maar in het licht van de energietransitie en klimaatadaptatie een belangrijke speler is. Het trekt me bijzonder aan. Wat meespeelt is mogelijk dat ik graag op het water zit als zeiler, graag zwem en in mijn Jeugd in Harlingen aan de haven woonde.

Voor diegenen die mij niet kennen: ik woon op IJburg (dicht bij het water!) met Maria. Mijn zoon van bijna 24 studeert Kunstgeschiedenis aan de UvA en woont elders in de stad. Mijn werkervaring ligt op het vlak van P&O, management, bestuur en politiek. Ik werkte o.a. bij de gemeente Amsterdam en Rotterdam, in ziekenhuizen en thuiszorg en was ook zelfstandig werkzaam als senior management adviseur. Ik hoop het komende jaar weer de Nescio-loop te doen (8km hardlopen), de Ronde van Noord-Holland te fietsen (racefiets) en de Nacht van de Vluchteling te lopen (40 km wandelen).  Ik ben een liefhebber van Russische literatuur en doe op dit moment een Stolpersteine project met Meir, die in de oorlog gered werd door mijn grootouders.

Maar eerst nu het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht binnengaan! Wauw!

Paul Paulusma

Waar ben je naar op zoek?