Van ons AB-lid Laurette van Halen:
Het waterschap ziet toe op veilige afvoer van het water uit de polders naar de boezem.
Dit wordt gedaan met een Schouw. Een periode van 2 weken tegen het eind van het jaar waarin alle sloten worden gecontroleerd.
De sloot moet geschoond zijn van aangegroeide waterplanten, eigenaren van de slootkanten worden hierop gecontroleerd.
Bij voorkeur en waar het kan blijft er wat groen staan. De regels hiervoor zijn vastgelegd in onze waterschapsverordening.
Op 14 november mocht ik mee met Hans Kok. Samen met de locale schouwmeester toerden we door de polders van Zevenhoven en Blokland. Onderweg zagen we noest handenarbeid, een loonwerker met grote grijper ingehuurd door de gemeente, aardige buren die elkaar helpen. Een stuk sloot naast de provinciale weg leek te zijn vergeten.
Maar verder: het was dit jaar zeldzaam schoon.
Eigenaren hebben zelf ook baat bij schone sloten, en een levendige sloot met vis, kroos en waterkippen. Kroos en lelies vormen geen bedreiging voor de waterafvoer, het water stroomt onderdoor. Maar helaas zagen we ook veel dode sloten. Waar het leven uit verdwenen lijkt, vooral door de aantasting van de kreeft. Bij terugkomst op kantoor in Mijdrecht bleek ook weer hoe waardevol de samenwerking is op de watertaken. De pompproef bij Zeeburg Amsterdam heeft een directe relatie met de zuivering en met het waterpeilbeheer van mijn begeleider vandaag. Ook die uitwisseling is dus belangrijk. Water stroomt.