Sociaal, groen en gedegen

7 juli 2022

De bijdrage van de Partij voor de Arbeid bij de Algemene beschouwingen staat hieronder. Het moet sociaal, groen en gedegen in het Waterschap, vandaar onze keuze voor sociaal incasseren, schoon water en degelijke computersystemen.

Voorzitter, vergadering,

Een paar eeuwen geleden ging het bijna mis. Klimaatverandering en de exploitatie van het veen door de mens leidden tot overstromingen en conflicten. De zeewering kwam zelfs in gevaar.Noodgedwongen moesten wij gaan samenwerken. Het hyper liberale model van ieder voor zich en alleen God voor ons allen werd vervangen door een collectief van gelijkwaardige burgers: het poldermodel. De basis van onze waterschappen en een belangrijke bouwsteen van onze welvaart. Mijn partij, de PvdA, wij zijn sociaaldemocraten. Het is onze vaste overtuiging dat de overheid bestuurd moet worden door een collectief van gelijkwaardige burgers.

De klimaatverandering van de late middeleeuwen was buitengewoon mild in vergelijking met de huidige ontwikkelingen. De conflicten zijn ook niet minder. De middeleeuwse toestanden in de Oekraïne raken ons diep.

Het waterschap staat misschien wel voor de grootste uitdaging uit zijn geschiedenis. Klimaatadaptatie, biodiversiteit, energietransitie, landbouwtransitie, veilig en schoon water; het ligt allemaal tegelijkertijd op ons bord. Het is crisis.

De afgelopen jaren hebben wij gelukkig veel bereikt met ons programma Waterbetrokken maar de toestand is en blijft kritiek. Zoals we ook uit de jaarstukken hebben kunnen leren.

Krijgen wij genoeg geld binnen om de noodzakelijke uitgaven te doen zonder dat wij onze burgers te veel op kosten jagen? Er zijn veel onzekerheden. Hoe gaan wij in de toekomst onze broek ophouden?

Hoe zorgen wij voor een slagvaardig bestuur? Een bestuur dat grip heeft op haar digitalisering en haar assets.

Politiek gaat over het maken van lastige keuzes. Het waterschap ontkomt daar niet aan.

Welke keuzes maken we naast onze vaste taken?

De PvdA kiest ten eerste voor het handhaven van ons kwijtscheldingsbeleid en het sociaal incasseren. De kosten van de klimaatcrisis mogen niet afgewend worden op de mensen met het minste geld. Die worden nu toch al onevenredig hard getroffen.

Samen met al onze partijgenoten in het land strijden we overigens voor een aanpassing van ons belastingstelsel zodat we de lasten rechtvaardig kunnen verdelen. Ook in het waterschap zouden de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Waarom betaalt mijn bakkersvrouw Petra evenveel aan het Waterschap als expat buur Jason met zijn salaris van 10k per maand?

De PvdA kiest voor het vol blijven inzetten op de waterkwaliteit. Het moet toch minimaal mogelijk zijn om aan de Europese richtlijnen, de KRW, te voldoen? Schoonwater hebben we nodig voor onze drinkwatervoorziening, voor het tegengaan van verdroging, voor onze boeren en bedrijven, voor onze biodiversiteit en dus ons bestaansrecht.
Schoonwater waarin je kunt zwemmen. Juist met de stijgend temperaturen willen we iedereen in staat stellen om – ook als je geen geld hebt- afkoeling te zoeken.

Wij vragen om het onverkort uitvoeren van het programma voor het verbeteren van de digitale infrastructuur. Dat kost geld maar de kost gaat hier voor de baat uit. We hebben niet veel aan een dijk als een hacker de sluis kan opzetten. Wij kunnen niet besturen als we niet over de juiste informatie beschikken. Zonder werkend belastingsysteem hebben we geen inkomsten.

Een goede digitale infrastructuur hebben we ook nodig om onze burgers te betrekken bij ons bestuur en zo draagvlak te krijgen voor onze beslissingen. Onze burgers moeten weten waarvoor ze belasting betalen.

Voorzitter, vergadering, tot slot

Het waterschap wordt weleens de oudste functionerende democratische overheid genoemd.

Dat is het niet.

Het is wel altijd een praktische bestuurslaag geweest die zich steeds heeft aangepast aan de tijd. Iedereen heeft belang bij schoon, veilig en voldoende water.

Daarom kan iedereen voor ons stemmen. Iedereen die 44 dagen voor de verkiezingen in ons gebied woont: Nederlanders, inwoners van de Europese Unie, Aziatische expats maar ook vluchtelingen die een status hebben: Oekraïners, Syriërs. Er is in het waterbeheer geen ruimte voor het maken van onderscheid naar afkomst of overtuiging.
Het door u allen vastgestelde diversiteitsbeleid op initiatief van mijn Partijgenoot de heer Stoffel is juist daarom ook van belang. En ook de voordracht van mevrouw Sylvester als onze dijkgraaf is van meer dan symbolisch betekenis.

De waterschappen doen al 800 jaar aan klimaatadaptatie en waterbeheersing. Daar hebben niet alleen de boeren en buitenlui belang bij maar alle burgers. De heer Stoffel woont in Bijlmer Centrum hemelsbreed dichter bij de melkveehouderij van mevrouw Kool van ongebouwd, dan bij mijn huis in Amsterdam Oost. Zij willen beide droge voeten en een gezond klimaat. Zij willen beiden bestaanszekerheid.

De PvdA wil sámen sterker uit de crisis te komen.

Uitgesproken door de fractievoorzitter Simon Deurloo

 

Waar ben je naar op zoek?