Gemaal Middenpolder: Meer dan Renoveren

Door Bea de Buisonjé op 29 november 2021

Op weg van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel langs de westoever kom je langs een gemaal van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Het is een oud gebouw waar de blauwe vlag bij wappert. Het gemaal uit 1878 is door de gemeente Amstelveen aangewezen als gemeentelijk monument. In de loop van de jaren is wel het een en ander aan de pompen veranderd, maar het blijkt dat met name de fundering van het gebouw nodig aan revisie toe is.

Voor het waterschap is dit een uitgelezen moment om uit te zoeken hoe het gemaal ook geschikt gemaakt kan worden voor de toekomst. We zijn er wel een beetje trots op dat het Algemeen Bestuur ermee heeft ingestemd om te onderzoeken of het mogelijk is om het bestaande gemaalgebouw volledig te renoveren, inclusief funderingsherstel, vervanging van de pompen, elektrische en besturingsinstallatie en aanleg van een vislift tussen bovenland en Amstel.

De primaire taak van het gemaal is natuurlijk het bijdragen aan waterveiligheid, peilbeheer en waterkwaliteit, maar daarnaast besteden we extra aandacht aan vismigratie door het gemaal visvriendelijk en vispasseerbaar te maken.

Verder kijken we naar hoe dit project kan bijdragen tot verbetering van biodiversiteit, duurzaamheid, recreatie, uitstraling en waterbewustzijn van de inwoners. De ligging van dit historische gemaal op de scheidslijn van stad en platteland, midden in de Amstelscheg, biedt extra mogelijkheden om het belang van het waterschap onder de aandacht te brengen.

Op de foto:

Tijdens excursie Amstelscheg worden de plannen die het waterschap heeft bij dit gemaal uitgelegd.

Bea de Buisonjé

Bea de Buisonjé

Bea de Buisonjé is Dagelijks Bestuurder van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “We leven in een zeer uitdagende tijd. Het water staat ons in het grootste deel van ons waterschap letterlijk en figuurlijk aan de lippen. Dat maakt dat we de komende jaren voor belangrijke keuzes zullen komen te staan.  Ik vind het mooi om

Meer over Bea de Buisonjé

Waar ben je naar op zoek?