6 maart 2022

Bij het afscheid van Gerhard van den Top: het waterschap is een politiek organisatie

Afscheidsbijeenkomsten zijn niet altijd de meest boeiende gelegenheden. Obligate speeches die net iets te lang duren. Mildheid die er eerder niet was maar nu de goede man weg gaat opeens wel mogelijk is. Het afscheid van dijkgraaf Gerhard van den Top was totaal anders. Daar werden stevige uitspraken gedaan over de ontwikkeling van het Waterschap en Amstel, Gooi en vecht in het bijzonder. Ook juist door de rol die Gerhard van den Top daarbij heeft gespeeld. Het was een zeer interessante bijeenkomt, ondanks het feit dat deze helaas toch online moest plaatsvinden. De deelnemers konden geen troost vinden in de glazen witte wijn en bitterbalen.

Waarom was deze bijeenkomst zo interessant?

Gerhard van den Top was geen politicus. Het is een ingenieur met maatschappelijke belangstelling. Hij besefte alleen donders goed dat het waterschap ingewikkelde maatschappelijke afweging moet maken. Dat het lastige keuzes moet maken en daarmee een politiek orgaan is. Hij zette zich daarom in voor een professioneel bestuur. Hij ging daarom mee met onze Stephano Stoffel naar Amsterdam Zuidoost om daar te vertellen over het waterschap. Het is niet voor niks dat Gerhard nu burgemeester van Hilversum wordt.

Die bijdrage van Gerhard van den Top aan het waterschap, het besef dat het een politieke organisatie is, werd bij zijn afscheid duidelijk uitgelicht. Dat maakte die bijeenkomst zo interessant. Het waterschap is politiek en moet daarmee aan de slag. Het mooie was dat dit zeker niet alleen een gedachte is die bij de PvdA aanwezig is maar dat dit besef in ons Waterschap Amstel, Gooi en Vecht veel breder leeft. Wim Zwanenburg van het CDA – nestor van het bestuur- hield een verhaal over het maatschappelijk belang van het Waterschap. Sander Mager van Water Natuurlijk en Dagelijks Bestuurslid  sloot hierbij aan. Zoals Gerhard het zelf zegt:  ‘wij zijn een voorloper in het politiseren van het waterschap’.

Lang is het de wereld van het waterschap gedomineerd door mannen met zeven vinkjes die pretendeerden dat hun beslissingen niet politiek waren. Het afscheid van Gerhard maakte eens te meer duidelijk dat dit niet langer houdbaar is. Het was een waardig afscheid van een man die misschien zeven vinkje heeft maar zich altijd ten volle bewust is geweest van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid.